logo Facebook logo Twitter logo Youtube
X

Contact RTV794

U hebt een vraag, opmerking of reactie voor ons? Laat het ons weten door dit formulier in te vullen.

  Stuur mij een kopie van deze e-mail.

RTV794 Menu
Home
Actueel
Sport

Wethouder opent Week van Mooi Schoon

Wapenveld - Op maandag 1 april 2019 heeft wethouder Yasemin Cegerek het startsein gegeven voor de Week van Mooi Schoon in de gemeente Heerde. Ze deed dit op CBS De Parel in Wapenveld.

Vijf scholen in de gemeente Heerde doen mee aan deze actie, waarbij de leerlingen de straten in de omgeving van hun school vrij maken van zwerfafval. Zo’n 300 leerlingen en docenten gaan in deze week aan de slag om Heerde mooi schoon te maken en zoveel mogelijk zwerfafval van de straat te halen. Wethouder Cegerek: “Ik ben heel blij dat deze kinderen zich in willen zetten voor een schone omgeving. Ik hoop dat ze hierdoor het besef krijgen hoe belangrijk het is om geen afval op straat te gooien. Het is eigenlijk jammer dat deze actie nodig is, want als iedereen zijn afval gewoon in de afvalbak gooit, zouden we geen zwerfvuil hebben.”

Zwerfvuil

Zwerfvuil op land en in het water zorgt voor ergernis en trekt ongedierte aan. Bovendien is zwerfvuil slecht voor mens, dier en natuur: het kan de bodem vervuilen, dieren eten het op of raken er in verstrikt, en zeedieren zoals mosselen en garnalen kunnen microplastic opslaan in hun weefsel waardoor het in de voedselketen terecht komt. Zwerfvuil blijft ook erg lang liggen: zo duur het meer dan 50 jaar voordat een colablikje vergaat. Plastic vergaat nooit. En zelfs voor organisch afval als een bananenschil duurt het een jaar voordat het is vergaan.

Start

Tijdens het startsein van de Week van Mooi Schoon heeft wethouder Cegerek de leerlingen veel succes gewenst en een ‘plastic soup atlas’ overhandigd. Daarna heeft ze de kinderen knijpertjes en vuilniszakken overhandigd, zodat die op pad konden gaan om hun buurt schoon te maken.

 

Dit artikel werd gepubliceerd op: 02-04-2019

Overig nieuws