logo Facebook logo Twitter logo Youtube
X

Contact RTV794

U hebt een vraag, opmerking of reactie voor ons? Laat het ons weten door dit formulier in te vullen.

  Stuur mij een kopie van deze e-mail.

RTV794 Menu
Home
Actueel
Sport

Wethouder Cegerek in gesprek over rol van kerken in de samenleving

Heerde - Wethouder Yasemin Cegerek is in gesprek met de kerken over de sociaal-maatschappelijke rol die ze spelen in de gemeente Heerde. Op de dag dat het SCP-rapport uitkwam over de ontkerkelijking in Nederland, bezocht zij diverse kerken in de gemeente. “Hoewel de kerken in Heerde ook wel merken dat het afneemt, is dat veel minder dan landelijk gezien. De kerken spelen hier nog altijd een flinke rol in de samenleving” concludeert ze.

Dat SCP-onderzoeker Joep de Hart concludeert dat er een gat geslagen wordt in de samenleving wanneer de kerken weg zouden vallen, komt ook bij de bezoeken van wethouder Cegerek aan de orde. Binnen de gemeenschappen in Heerde spelen de kerken nog altijd een bindende rol en hebben ze ook oog voor bijvoorbeeld eenzaamheid of stille armoede. Cegerek: “Zonder de vrijwilligers binnen de kerken is de sociaal-maatschappelijke rol en het onderhoud van de kerken kwetsbaar. De kerken zijn hiervoor voor een groot deel afhankelijk van vrijwilligers die steeds ouder worden. Ik hoop dat de kerken verbinding blijven zoeken met de samenleving en openstaan voor iedereen, ook voor mensen met een niet-religieuze achtergrond.”

Tijdens haar ‘kerkentour’ bezocht wethouder Cegerek in elk dorp in de gemeente Heerde een kerk. Ze wil hiermee aandacht vragen voor de bijzondere kerkgebouwen die we in de gemeente kennen, die vaak bijzondere cultuur-historische waarde hebben, maar ook voor de verbindende en sociale rol die de kerken nog altijd spelen in de samenleving.

Informatie over de bezochte kerken in bijgevoegd document

foto’s van bezoek kerk Vorchten : Marjolein Hermans.  Beschrijving bezochte kerken

Dit artikel werd gepubliceerd op: 31-12-2018

Overig nieuws